As-Salam....

Ini cerita kemarin sebenarnya....  15 minit setelah kelas bermula. Aku telah di datangi oleh seorang parents muridku...huhuhu ingatkan dia mau bagitau anaknya dak datang sekolah sebab sakit. Tup..tup lain plak ceritanya.

Alkisah... maka tersebutlah kisah huhuuhu.....

Ibu: Salam.... cikgu saya ada mau tanya bah ni.....

Saya: W'salam.... apa ya?

Ibu: Saya mau tanya bah, kenapa anak saya  A dak mau p sekolah ya?

Saya: Erm???? (dalam hati: aik! anak dia takkan dia dak tau kot??)

Ibu: Ada masalahka dia cikgu??

Saya: Aik... setahu sayala, dalam kelas A tak da masalah, lagi pula A ni jenis pendiam, tak banyak karenah? Akak tak tanya A ka?

Ibu: Dia cakap dia takut mau pg sekolah sebab nanti cikgu rotan kalau dia tak pandai menulis....

Saya: OOoo.... (td tanya kita, ni anak dia ckp pulak huhuhuu) rotan ? dak pandai menulis? hemmmm beginilah....

Ibu: Beginilah cikgu, tadi udah saya paksa anak saya tu p sekolah, menangis2 dia dak mau. Kami pun heran, macam mana cikgu mengajar dia d sekolah ni?

Saya: (Ops... dia potong plak dah ckpku huhuhuhuh) Kak... c A ni bkn setakat dak pandai menulis, tapi dia dak mahu mencuba langsung untuk menulis. Bila saya suruh menulis dia buat dek jak... Dari awal masuk sekolah sekarang dah minggu terakhir bulan ke 3 persekolahan, c A ni mcm dak da perubahan langsung. Dalam kelas macam dia jak yang mau di jaga penulisannya sedangkan dalam kelas ni ada 25 orang murid yang perlu diberi perhatian. Masa bulan pertama ramai gak yang tak tau menulis, tapi sekarang semuanya dah ada peningkatan. dari menulis mengikut titik2 dah boleh menyalin semula tanpa titik2. Tapi c A ni tetap sama mcm masa dia mula2 masuk sekolah lagi... Saya cuma suruh dia belajar di rumah, belajar menulis dan pegang pensel.  Selama 3 bulan kami ajar di kelas yang cuma 3 jam sehari. langsung dak da perubahan. bila d bagi keja rumah dak pandai siap, kalau siap pun kakaknya yang buat. Salahka kalau kami tegur dan memberi sedikit hukuman.

Bersambung..................